Jiran Yg Baik : 1Malaysia

Posted: February 11, 2011 in Cerita Aku...

Assalamualikum…

lamak aku sik story pasal apa yang berlaku d sekeliling aku owh.. ari tok aku nak shre sikit cerita aku… hehehee… aku dah mula bersemangat nak blogging nek tok eh.. huhuhu

mcm tok cerita nya… ehem ehem…

Aku baruk jak move in kat rumah baru aku… sik lah rumah besar, 1 n 1/2 storey terrace house… 1 tarrace ada 4 buah rumah lah… maksudnya jiran terdekat aku ada 3 famili lah… aku stay bujang jak… stay sorang dirik, some times adalah famili or kwn aku berambeh lah…

umah aku lot no 3.. lot no 1 chinese, lot no 2 malay mix, no 3 aku n lot no 4 chinese juak…

aku paling rapat ngan chinese next door aku tok lah… nya stay ngan famili nya, wife n sorang anak pompuan nya… peramah juak lah cdak diak laki bini tok… mesti nego mun nampak layak… well aku pun 2 x 5 juak… nang ceredit juak nak nego org tua.. huhuhu…

nak d jadiakn cerita, mlm tadik cdak nya molah house warming (mkn selamat) time aku balit keja aku dah nangga org kamboh2 masang meja kat umah cdak nya… aku dah agak dah… kan org baruk pas CNY juak nak… aku sik lah aspect cdak nak jemput aku… dah confirm2 lah masakan cina kan… so aku masok umah seperti biasa n polah ke ja aku pun…

tengah aku layap2 lepak2 nangga tv d rumah tek dngan hanya bertowel.. tiba2 door bell aku berbunyi… ding dong… aku cepat2 lah kearah pintu… uncle sebelah rumah rupanya…

uncle : hehehe

aku : ooo unle…

uncle : saya rumah ada bikin mkn selamat… tp semua mkn cina…

aku : tidak apa uncle…

uncle : ini saya kasi u

aku : tersengih2 n terkial2 nak buka grill punti

uncle : tidak apa tidak apa boleh masok sini (sambil menyelitkan bungkusan berisi satay)

aku : terima kasih uncle…

uncle : ini saya beli melayu punya

aku : ok uncle… tq tq

uncle : hehehe… smabil melambai tangan dan berlalu pergi…

aku😀

Syukur alhamdulillah… jereki aku nak.. yah!!! :p

dolok time aku polah house warming aku pun ada jemput cdak 1 famili mkn umah aku, ya lah d kenang oleh uncle ya kali… so nice owh… lagi pun mesti nya kesian aku dok umah sorang dirik… huhuhu…

 

 

ya nama nya jiran sepakat membawa berkat!

adios!

 

Comments
  1. pija says:

    askum edi…pandei tergerak hati mauk jenguk wall ktk di fb tek..pasya tertangga la blog ktk tok..so..pa gik..meluangkan masa la jenguk sekejap..hhmmm…lama sik dgr berita…byk benda berlaku duhal…hhmmm….. start new life! new year with new hope and new YOU!.. Setiap yg berlaku ada hikmah.. Sentiasa ingat jak..Tuhan sikkan menguji hambanya dgn sesuatu yg hambanya sik mampu…:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s