Aku pun SIK paham…

Posted: May 28, 2009 in Cerita Aku...

Samekom….

aku nak ceritasikit pasal kejadian yg aku alami minggu lepas… kadang2 keikhlasan kita d salah gunakan oleh org yg sik berhati perut… tp aku lom pasti gik sama ada org ya bena2 memerlukan atau lakonan semata-mata..

camtok cerita nya…

Jumaat lepas, aku nak balit dr keja, sebelum balit, aku singgah d opis bossaku kejap. apa tek nak neman bob ngambik hard disk nya dr boss aku, sambil2 ya aku beloya lah ngan boss aku… tangga ku jam tek dah kol 6 ptg alu aku ajak bob balit.Ariya bob numpang aku, nya ada d kch n nolong antanya ke otel.

masok jak aku dlm kereta, kits 2 meter kedak ya keta baruk gerak tiba2 ada sorang miak tok nego n nahan aku. miak ya ilek kat pondok guard… nya nanyak aku ” ktk nak ke pasar kah bang ” (dlm dialek sepaoh) ” aok ” jawab ku…” boleh kmk numpang ke pasar bang? kat saujana sia eh” padah miak ya gik… ” bah, nait lah” balas aku dengan penuh rasa jujur n ikhlas…

masok jak dlm keta nya mula ber cerita…

” kmk tok dtg interview bang… interview jd pegawai guard… marek dah kmk dtg, pagi tadik interview. tok nak balit ke pampung lah tok”

tanyak aku

“cney kampung?”

“daro… matu daro kat mukah sia eh? pernah ktk kesia bang?”

balas aku

“owh, tauk2.. pernah ke sia..”

bob diam jak.. konon2 nya sik paham apa d klaka kmk 2 tek…

bermula nya cerita pelik miak ya tek…

“kmk tok nak balit bang tp yalah, duit kmk sik ada… kenak pau marek kat waterfront sia.. 300 lebih duit kmk d ambik sidak ya.. 7 org sidak ya… “

dlm ati aku… ” what tehe F*cK!!!!” dah bau aku trick miak tok…

tanyak aku gik…

“camney boleh kenak pau indah?”

lanjutan cerita miak ya tek..

” kmk bejalan kat waterfront sia dlm kol 6 lebih gia lah bang… pasya ada org nahan kmk… nanayk kmk org indon kah?.. kmk madah bukan… cdak nya sik cayak, alumintak beg duit kmk… di berik kmk, pasya duit d ambik nya… alu sidak ya lari… “

muka miak ya nang kedak org indon juak… sukar d pastikan kebenaran cerita miak ya… sukati kau lah…

tanyak miak ya gik…

” boleh kmk minjam duit ktk bang, klak kmk bayar balit, mun ktk sik cayak, klak ktk megang IC kmk…”

seperti yg aku dah jangkakan…

sedaya upaya aku merik alasan.. tp miak tok nang ANAK WAYANG lah… eksen nak nangis lah…bingung ngan mak bapak d kampung lah… sik taukmcney nak melarat mun sik balit lah… sikda saudara mara lah…

aku dah malas nak melayan miak tok… rasa nak ku tulak jak dr kereta… tp kemanusiaan aku masih tinggi…

yg paling lucu nya nya madah klak nya datang gik n nya akan bayar… nya dah dapat keja jd pegawai guard ya tek… name tag pun dah siap… aku nagga lah name tag miak ya tek… tauk sik nama apa tertera d name tag ya..? ” Tuan Jaffrie “.

sekali lagi aku menyupah dalam hati…manusia… manusia…

aku mabik keputusan, anta nya ke terminal bus n beli ticket k nya balit… abis cerita…

dahmasok makwasan terminal bus ya sekali lagik nya ambik peranan ANAK WAYANG… berdoa indah nya tek.. Allhamdulliah.. (kata nya dlm nada penuh kesyahduan n kesyukuran) rasa nak tetak pun ada…

D Terminal Bus…

aku pun belilah ticket nya miak ya tek… berik kungan nya.. padah ku, bas tok kol 7.30. kejap agik ya… berik ku 10 ringgit gik k belanja… inagt dah abis cerita tek…

“camney kmk nak ke xpres ke daro bang?”

aduh… rasa nak ku entak2 jak palak miak tok… aku malas nak banyacerita gik… bob pun dah tension juak… berik ku 10 ringgit gik ngan nya… bob pun nambah 10 ringgit… pandey2 lah ko make duit ya…

terima kasih bang… kata nya…

mintak nya no tel aku.. “klak kmk smapey kuching kmk bayar balit duit ktk bang… klak kmk telipon ktk…” konon tek lah…

berik jak aku no tel tek.. jgn ndak kata org…

aku pun balit… sebelum balit.. aku pusin lok kat terminal bus ya nagga miak ya… sekali pusin sik ada, pusin sekali gik ada ku nangga layak nya dlm bus…

mun bena cerita sedih nya ya.. aku halal kan jak ya apa yg aku berik ya…

mun dusta belaka… harap nya dirahmati Allah jak lah…

macam2 ragam jak manusia kine tok..

hurmmm…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s